forsøgsdyrenes værn

Pris for dyrefri antistoffer

Prisen vil blive overrakt d. 30. marts i Bruxelles til forskere fra Tyskland og Schweiz, som har gjort en særlig indsats for at erstatte antistoffer – produceret i dyr – med dyrefri antistoffer  

Paraplyorganisationen European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), som Forsøgsdyrenes Værn er medlem af, uddeler en pris dedikeret til udvikling og anvendelse af dyrefrie antistoffer. To kandidater modtager hver et beløb på 10.000 euro. Forsøgsdyrenes Værn har siddet i det udvalg, der har gennemgået og vurderet de indkomne ansøgninger.

Prisvinderne

Prisvinderne er firmaet Abcalis GmbH fra Braunschweig, Tyskland og Geneva Antibody Facility på Genève Universitet, Schweiz.

Prisoverrækkelsen finder sted den 30. marts i Bruxelles, Belgien, og vil byde på inviterede talere fra EU-Parlamentet og EU-Kommissionens fælles forskningscenter.

Traditionelt produceres størstedelen af ​​antistoffer til forsknings-, diagnostiske og terapeutiske formål i levende dyr, selvom dyrefri metoder har været tilgængelige i årtier.

Mange lidelser bag antistof-produktion

Et antigen sprøjtes ind i blodbanen på mus, kaniner, heste, geder, får eller andre dyr – det kan være bakterier, vira, proteiner eller andre stoffer. Dyrets immunsystem danner antistoffer mod antigenet, som så udvindes fra dyrets blod eller milt. I 2020 offentliggjorde EU-referencelaboratoriet for alternativer til dyreforsøg (EURL ECVAM) en “Anbefaling om ikke-animalske antistoffer”, der opfordrer EU’s medlemslande til ikke længere at godkende brugen af ​​dyr til antistofproduktion. Alligevel indgår der fortsat omkring en million dyr til antistofproduktion alene i EU. Læs mere hér.

Til støtte for EURL ECVAMs anbefaling har ECEAE besluttet at uddele en pris til forskere, der har gjort en særlig indsats for at fremme dyrefri antistoffer. Den allerførste pris på området stod Forsøgsdyrenes Værn og 3 nordiske fonde bag – læs mere hér.

Dyrefri antistoffer − videnskabelige og etiske fordele

Prisen har til formål at øge bevidstheden om de videnskabelige og etiske fordele ved dyrefrie antistoffer og at fremme deres accept og brug til forsknings- og terapeutiske formål. Efter at have modtaget adskillige gode ansøgninger har ECEAE besluttet at uddele to priser på hver 10.000 euro til to oplagte kandidater, som i høj grad har bidraget til udvikling, distribution og promovering af dyrefri antistoffer på verdensplan.

Den ene prisvinder er firmaet Abcalis GmbH fra Braunschweig, Tyskland, som er stiftet af dr. Esther Wenzel og professor dr. Stefan Dübel.  Abcalis er én af ​​pionererne inden for dyrefri antistofproduktion og virksomheden tilbyder et katalog med etablerede antistoffer, som ikke er udvundet fra dyr og som er helt uden animalske indholdsstoffer, samt en kontraktservice for generering af nye antistoffer. Abcalis har også udviklet de såkaldte “multiclonals” – en ny klasse af rekombinante antistoffer som erstatning for den største gruppe af de nuværende dyre-afledte antistoffer, de polyklonale sera og serum-baserede sekundære antistoffer. Endelig har virksomheden med succes optimeret deres produktionsprocesser og implementeret en økonomisk struktur for at gøre sine dyrefrie antistoffer tilgængelige for alle.

Den anden prisvinder er professor dr. Pierre Cosson og hans kolleger ved Geneva Antibody Facility ved Universitetet i Genève, Schweiz. Vinderne har etableret ABCD-databasen med åben adgang, der indeholder flere end 23.000 rekombinante dyrefrie antistoffer. Geneva Antibody Facility producerer og distribuerer de antistoffer, der er opført i ABCD-databasen, og gør dem således let tilgængelige for det videnskabelige samfund. Desuden har dr. Cosson og hans team skabt et videnskabelige tidsskrift med fri adgang, Antibody Reports, hvor forskere kan offentliggøre sammensætningen af ​​deres rekombinante antistoffer, som så føjes til ABCD-databasen og gøres tilgængelige for alle interesserede forskere.

Ved prisoverrækkelsen vil vinderne præsentere deres arbejde, besvare spørgsmål fra tilhørere og deltage i en paneldebat. Derudover vil  EU-parlamentsmedlem Tilly Metz fra Gruppen De Grønne, og Joao Barroso, medlem af Det Fælles Forskningscenter (JRC) i Europa-Kommissionen og EURL ECVAM, fortælle om behovet for at bevæge sig væk fra antistoffer produceret i dyr, og om hvordan dette kan opnås i EU. Arrangementet er gratis og åbent for alle interesserede.

Dato og tidspunkt: onsdag d. 30 marts, 2022, kl. 13-17.

Sted: Atelier 29, Rue Jacques de Lalaing 29, 1000 Bruxelles, Belgien.