Forsøgsdyrenes Værn, Antistof

Hvad er antistoffer?

Antistoffer produceres af immunsystemerne hos de fleste hvirveldyr med det formål, at bekæmpe en trussel mod kroppen som en virus eller en bakterie. Hvis en forsker indsprøjter et bestemt protein i f.eks. en kanin, vil dyrets hvide blodlegemer, der er kendt som B-celler, begynde at producere antistoffer mod proteinet, og ved blodtapning fra dyret, kan antistofferne udvindes fra dyrets blod.

”Der er mange eksempler på, at brugen af antistoffer reelt har forhindret videnskabelig fremgang ved at give vildledende eller unøjagtige resultater.
… Faktisk begrænser mange af de karakteristika, der fremmer antistoffers funktion som led i immunsystemet, deres anvendelse i forskning og medicin”  The Scientist, 1, 2016

Hvad bruges de til?

Antistof-baserede tests bruges til at diagnosticere og overvåge infektiøse eller kroniske sygdomme, for at styre kræftbehandling og danner basis for de testværktøjer, som anvendes til at påvise frugtbarhed, ægløsning og graviditet, seksuelt overførte sygdomme, misbrugsstoffer og præstationsfremmende stoffer. De er også et vigtigt redskab til at beskytte miljøet, for eksempel ved at måle niveauet af pesticider i afgrøder, de kan anvendes til at forudsige den sikre grænse for en potentielt skadelig ingrediens i kosmetiske produkter eller til at kontrollere kvaliteten af biologiske agenser som vacciner.

Det globale marked for antistoffer repræsenterede i året 2017 en værdi af 660 milliarder danske kroner Ifølge en undersøgelse refereret i tidsskriftet The Scientist  brugte amerikanske forskere i 2013 800 millioner dollars årligt på forskning med brug af antistoffer. Heraf var 350 millioner dollars spildte, fordi antistofferne ikke kunne det, som producenten lovede eller forskeren forventede.

Det bør høre til absolut undtagelsen, at de ansvarlige myndigheder godkender ansøgninger om antistofproduktion i dyr. Mangler en forsker praktisk kompetence til at finde frem til dyrefri antistoffer, så findes der både mange publikationer herom og også firmaer, der lever af at sælge antistoffer og kan hjælpe med at etablere den ny teknologi.
Snart vil der ligeledes med Forsøgsdyrenes Værns økonomiske støtte være etableret et bibliotek, hvor forskere kan få hjælp til at finde lige netop det dyrefri antistof, der er behov for.

Forsøgsdyrenes Værns støtte til dette projekt dækker foreløbigt et år, men vi har brug for din hjælp til, at arbejdet med biblioteket kan fortsætte og videreudvikles. Send et bidrag på 1551- 4 69 82 82 mærket “Skån forsøgsdyrene”, eller via MobilePay 55 88 70. 

Forsøgsdyrenes Værn -støt dyrefri antistofproduktion

Hajer og Covid-19

En halv million hajer kan risikere at blive dræbt i bestræbelser på at fremstille Covid-19-vaccine

 

_________________________

_________________________

Har du en kort besked, kan du skrive til os hér. Ellers læg en besked hos det firma der passer telefon for os — nummeret er
88 24 59 54


_________________________

minigrisen, der blev en stor gris, og har fået både sine ejere og hundredetusinder af fans over hele verden til at indse, at den måde vi behandler landbrugsdyrene er intet mindre end horribelt. Vi fortæller Esthers historie, fordi den er vigtig og gribende.

Brugte frimærker modtages med tak

_________________________

_________________________