Placenta til test af skadelige stoffers passage

I moderkagen sker der transport af stoffer mellem moderen og barnet. En del stoffer kan dog ikke transporteres gennem moderkagen. Moderkagen udgør på den måde en beskyttende barriere. Forskere fra Københavns Universitet forsker i hvilke farlige stoffer, som faktisk KAN transporteres fra moderens blod til barnet, ved at anvende donerede moderkager.

Plastikslanger fastgøres til venerne i et stykke af moderkagen. Man bruger også en pumpe til at simulere moderens hjerteslag. På den måde kan man sætte i gang moderkagens blodomløb. Derefter kan forskerne teste forskellige stoffers eventuelle passage via placentaen. For eksempel kan det handle om giftige emner i cigaretrøg eller plast.

Lisbeth E. Knudsen, professor i toksikologi og alternativer til dyreforsøg på Københavns Universitet, er en af dem som været med til at videreudvikle anvendelsen af humane moderkager fra fostre (født ved kejsersnit) til testning. Læs mere om projektet hér.

Tidligere ville man have anvendt drægtige forsøgsdyr til at undersøge skadelige stoffers eventuelle passage til ufødte børn. Med brug af moderkager fra mennesker spares forsøgsdyr samtidigt med, at forskere med større sikkerhed kan udtale sig om stoffers passage til menneskefostre.

[socialring]

Hajer og Covid-19

En halv million hajer risikerer at blive dræbt ved fremstilling af Covid-19-vaccine.

Har du en kort besked, kan du skrive til os hér. Du kan alternativt lægge en besked hos det firma der passer telefon for os — nummeret er 88 24 59 54

Køb vinterkort

Databaseanalyser er bedre end dyreforsøg.

_________________________

_________________________

Brugte frimærker modtages med tak

_________________________

_________________________